VREDESWEEK
Een pagina met informatie over de vredesweek, activiteiten, lessuggesties, etc.
Vredesweek 2021
Momenteel, 22-82021, overleggen we nog meteen aantal (Utrechtse) partners overeen avond over vredesonderwijs tijdens de vredeweek
De week vindt plaats van 18 t/m 26 september. Thema: "inclusief samenleven"
Voor meer informatie kijk hier.
Voor lesmateriaal kijk hier
Vredesweek 2020
Deze week vindt plaats van 19 t/m 27 september. Thema: "Vrede verbindt het verschil"
Vredesweek 2019
Thema: "Vrede verbindt over grenzen".
PAX maakt dit jaar zelf geen lesmateriaal maar er zijn genoeg andere organisaties die dat wel doen:
Speciaal voor de Vredesweek heeft Samsam een selectie gemaakt van lesmaterialen, magazines en filmpjes. Geschikt voor basisschoolleerlingen van groep 5 van tot 8.
Op de website van Stichting World Peace Flame vind je ‘Lopend Vuurtje’. Dit educatief pakket bestaat uit een docentenhandleiding, een werkboek voor kinderen en extra PDF documenten met opdrachten. Dit pakket is vooral geschikt voor basisschoolleerlingen.
‘Een brug naar morgen’ is een onderwijsproject van Stichting Vredeseducatie voor kinderen tussen 4 en 8 jaar over vrede en vrijheid. Centraal staat het verhaal van Roodland en Geelland. Kinderen in deze landen kennen elkaar niet omdat ze door een rivier gescheiden zijn. Het boekje is alleen digitaal beschikbaar.
Op de website van Fort van de Democratie vind je twee werkvormen over o.a. het verschil tussen een democratie en een dictatuur. Zoals: wie is de leider van het vloerkleed…?
School TV biedt een uitgebreide videodatabase met allerlei interessante filmpjes over bijvoorbeeld vluchtelingen, wereldoorlogen, ‘helden van de vrijheid’ en de atoombom. Je kan op de website zowel thema’s als leeftijdscategorieën selecteren.
Wil je ook buiten de Vredesweek aandacht besteden aan vrede en veiligheid in de klas? Speciaal voor docenten en leerlingen in het vo en mbo heeft PAX het scholenproject Verhaal van een vluchtelingopgezet. Samen met samenwerkingspartner Critical Mass biedt PAX o.a. een lespakket aan. Hierin spelen leerlingen een Serious Game, ontmoeten ze een Syrische gastspreker en bespreken ze deze ervaringen in een nagesprek.