Sint Bonaventura
Bezieling en bezinning in het onderwijs

CONGRESSEN, LEZINGEN, VIERINGEN


Lezingen, studiedagen, vieringen en andere activiteiten over onderwijs en levensbeschouwing


het Thijmgenootschap, de Stichting Thomas More en de Adelbertvereniging symposium over de interactie tussen robotica en vrije wil.

Start:09-11-2019
Einde:09-11-2019

Op zaterdag 9 november 2019 organiseren het Thijmgenootschap, de Stichting Thomas More en de Adelbertvereniging hun jaarlijks symposium. Dit jaar over de interactie tussen robotica en vrije wil. Onze afhankelijkheid van robotica en artificial intelligence neemt toe. Waar men eerst nog met vragen naar een baliemedewerker kon gaan, communiceren we nu met een chatbot. Zelfs in de menselijke sector van de zorg worden steeds meer robots ingezet.
Maar niet alleen menselijke taken worden overgenomen door robotica. Zoekmachines kleuren onze voorkeuren in en algoritmes wijzen aan wie de hoogste kans heeft om criminele activiteiten te ondernemen. Hebben we nog werkelijk iets te kiezen? Verdwijnen menselijkheid en onze vrije wil? Of opent deze ontwikkeling juist de deuren naar een leven waar we, ongehinderd door menselijke beperkingen, onze vrije wil optimaal kunnen realiseren?
Het symposium start met enkele korte presentaties over de invloed van robotica in het dagelijks leven en werken. Nieuw dit jaar is ook de paneldiscussie aan het eind van het symposium, waarbij sprekers en deelnemers met elkaar in gesprek kunnen gaan over het onderwerp. Keynote sprekers zijn Ciano Aydin, Hoogleraar Philosophy of Existential Technology aan de Universiteit Twente en Frank Bosman, Cultuurtheoloog verbonden aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Tilburg University.
PROGRAMMA
10.00 Algemene Leden Vergadering
13.00 en lunch voor leden van het Thijmgenootschap
13.30 Koffie & thee
14.00 Opening
14:15 Korte presentaties
14:40 De visie van Ciano Aydin
15:15 Pauze
15:45 De visie van Frank Bosman
16:10 Paneldiscussie
16:50 Sluiting
17:00 Borrel
Locatie
Social Impact Factory Vredenburg 40
3511 BD Utrecht
De locatie in het centrum van Utrecht is op slechts enkele minuten lopen van het Centraal Station.

 flyer_roboticaendevrijewil_05.pdf


Terug naar overzicht


E-mailen
Bellen
LinkedIn