HET KLOOSTER ALS LEERSCHOOL

Tijdens een bezoek aan het Tilburgse klooster van de minderbroeders Kapucijnen in Tilburg krijgen we een rondleiding en gaan met elkaar in gesprek over Laudato Si, over het leven als kloosterling en over de betekenis van stilte in klooster, in de klas en in ons eigen leven.

We sluiten de middag af met een gezamenlijke maaltijd elders in de stad.

Aan de Korvelseweg te Tilburg, omsloten door het Paterstraat en de Capucijnenstraat, ligt het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen. Broeder Richard van Grinsven zal onze gastheer zijn.

Broeder Richard heeft samen met John van Engelen een programma opgesteld waarin we na de ontvangst stil staan bij Sint Franciscus. Bij zijn rol en betekenis voor het ontstaan van de beweging van de minderbroeders, waartoe ook Sint Bonaventura behoorde, en bij zijn betekenis voor de huidige tijd. 
Aandacht voor de geschiedenis en aandacht voor de actualiteit. Ons verblijf in het klooster ronden we af met een rondleiding door klooster, koor en kerk. Een gesprek over het kloosterleven en over de betekenis van stilte in klooster, klas en eigen leven.

We sluiten, zoals al gezegd, tussen 17.00 en 19.00 uur de middag af met een gezamenlijke maaltijd elders in de stad.


Minderbroeders Kapucijnen
Deze orde is een afsplitsing uit 1525 van de Minderbroeders Franciscanen. Ontstaan omdat sommige Minderbroeders verlangden naar een leven dichter bij de oorspronkelijke bedoeling van Sint Franciscus. De naam kapucijnen verwijst naar de bijzondere vorm van de lange puntmuts. Het was eigenlijk een volkse scheldnaam, maar het werd de officiële naam van de Orde. De orde werkt in 106 landen over de hele wereld, met ongeveer 10.500 broeders, die wonen in meer dan 1700 communiteiten (fraterniteiten, kloosters).

Programma

13.00 inloop met koffie/thee en een Udenhoutse broeder.

13.20 Broeder Richard vertelt een verhaal over de stichter van de minderbroeders, Sint Franciscus en Sint Bonaventura.

Vervolgens staat Broeder Richard stil bij Laudato Si, de encycliek van paus Franciscus die op 18 juni 2015 werd gepromulgeerd. Het incipit van deze pauselijke rondzendbrief is een frase uit het Zonnelied, Sint Franciscus loflied op de schepselen.

Tot slot een rondleiding, klooster, koor en kerk. Tijdens de rondleiding staan we stil bij het leven in dienstbaarheid aan de gemeenschap, gehoorzaamheid, celibaat en armoede.  

Informatie:
Kapucijnenklooster bevindt zich aan de Korvelseweg 165, 5025 JD Tilburg.

In de buurt van het klooster is het moeilijk parkeren. Daarom is het beter om gebruik te maken van de parkeergarage, naast  het station. Parkeergarage Knegtel, ingang Gasthuisring.  Volg verder de looproute vanuit het station naar het klooster.

Vanaf het station is het +/- 20 min lopen naar het Kapucijnenklooster.

Voor diegene die graag de bus nemen, Buslijn 8, richting het Laar.

Na het bezoek aan Kapucijnen gaan naar Restaurant Boerke Mutsaers, Vijverlaan, 5042 PZ Tilburg. Restaurant Boerke Mutsaers, is gevestigd naast het station, Universiteit, dus 1 station verder dan station Tilburg, richting Breda. 

Aanmelden:
via info@SintBonaventura.nl of via de agenda op de site van de AOb


E-mailen
Bellen
LinkedIn